Snoei van fruitbomenred apples

Waarom fruitbomen laten snoeien?

Er zijn verschillende redenen waarom fruitbomen gesnoeid worden. De belangrijkste reden is zodat de boom een grotere fruitopbrengst geeft. Vaak gaat het hierbij over een redelijk extreme snoei die niet bevorderlijk is voor de gezondheid van de boom. In de fruitindustrie is de boom dikwijls volledig op tegen de tijd dat de boom 10 à 15 jaar is.
In een privétuin is het minder belangrijk of een boom nu 20 of 25 kilo fruit per jaar geeft. Belangrijker is dat de boom gezond is en een mooie vorm heeft. Hierbij is een veel gematigdere snoeivorm aangewezen.


Periode

Industrieel wordt er zowel in de winter als in de zomer gesnoeid. Zo kan m’n op korte tijd de gewenste vorm van de boom bepalen.
Privé wordt er vooral in de zomer gesnoeid. Idealiter gebeurt dit jaarlijks in de maanden augustus/september.


basket with apples in meadow

Noodzaak om een fruitboom te laten snoeien

Een fruitboom zal altijd fruit geven maar het is altijd leuker als je mooi gezond fruit aan de boom hangen hebt. Door de boom vanaf de aanplant juist te snoeien kan je nog vele jaren genieten van een lekkere volle fruitmand.


apple tree

Achterstallige snoei

We spreken over achterstallige snoei als er meerdere jaren niet naar de boom is omgekeken. Takken groeien kris-kras door elkaar, er is veel maar klein fruit…
Als er sprake is van achterstallige snoei is het belangrijk de snoei over enkele jaren te spreiden. Bij fruitbomen geldt de stelling: “snoeien doet groeien” dubbel zo hard. Hoe meer er per snoeibeurt gesnoeid wordt, hoe meer de boom reageert door wilde scheuten te laten groeien.


Inschakelen van een ETW’er

ETW’ers zijn gecertificeerde boomverzorgers die niet alleen een intensieve opleiding genoten hebben maar ook een grondig examentraject hebben doorlopen. Ze hebben onder andere kennis van de juiste en gestandaardiseerde manier van snoeien. Voor de snoei van fruitbomen heb ik meerdere bijscholingen gevolgd om ook hier volgens de gestandaardiseerde manier te werken.

%d bloggers liken dit: