
“Ik heb grote bomen in m’n tuin, wat nu?”
Als u tot de gelukkigen behoort en een aantal grote bomen in uw tuin staan heeft, vraagt u zich waarschijnlijk af wat u er mee moet doen.
Er kan voor gekozen worden om iedere vijf jaar een onderhoudsronde te doen van alle bomen of er kan gekozen worden voor een meer planmatige aanpak die voordeliger is voor u en beter is voor de bomen. Door een goed boombeheer kunnen uw bomen gezond oud worden.

Een langetermijnvisie voor gezonde bomen binnen een totaalconcept
Of u nu een tuin opnieuw laat aanleggen of u heeft een volgroeide tuin met oude bomen, het is altijd nuttig om een bepaald plan te hebben over het beheer van uw tuin of domein, zodat u een idee heeft waar u zich in de toekomst aan onderhoud mag verwachten. Om dit te bekomen wordt een beheersplan opgesteld.

Beheersplan
Bij de opstart van een beheersplan wordt een beginsituatie opgenomen. Het bomenbestand wordt geïnventariseerd en er wordt een analyse gemaakt van de vitaliteit. Met behulp van een aantal parameters wordt de vitaliteit vergeleken met gelijkaardige bomenbestanden in een database. Op basis hiervan en een grondige observatie van zowel de bodem, stam en kroon, wordt een prioriteitenlijst opgemaakt met zaken die dringend moeten gebeuren en zaken die minder dringend zijn. Dit alles in functie van de gezondheid van de boom in kwestie. Al deze zaken worden per boom en per jaar opgelijst over een vooraf afgesproken periode.
U kan er voor kiezen jaarlijks of tweejaarlijks opnieuw een observatie en meting te laten doen. Op deze manier kunnen de prioriteiten aangepast worden en kan er kort op de bal gespeeld worden.
Inschakelen van een ETW’er

ETW’ers zijn gecertificeerde boomverzorgers die niet alleen een intensieve opleiding genoten hebben maar ook een grondig examentraject hebben doorlopen. Ze hebben onder andere kennis over duurzaam boombeheer.